Maar liefst 54.000 mensen werken in het middelbaar beroepsonderwijs. Als docent, instructeur, manager of stafmedewerker verzorgen zij onderwijs in het hart van de maatschappij. Maatschappelijke en technologische veranderingen worden in het mbo snel gevoeld. Dat betekent dat er wendbaarheid gevraagd wordt, zowel van de school als van de mensen die er werken. Hoe is het eigenlijk gesteld met die wendbaarheid?
Het mbo beoogt studenten op te leiden voor een werkleven waarin zij zich blijven ontwikkelen. In hoeverre zijn medewerkers in het mbo zélf gericht op een leven lang leren en ontwikkelen?
De Mbo-raad liet er onderzoek naar doen. Het rapport, gemaakt door De Beleidsonderzoekers kun je hier downloaden.
Wat ik mooi vind is dat het onderzoek zich vooral richt op mogelijkheden: wat kan er in beleid worden gedaan om wendbaarheid van medewerkers te stimuleren? En welke inspirerende voorbeelden zijn er al?
Een manco vind ik de opzet: de onderzoekers hebben eerst gesproken met 40 HR-managers. Pas als de HR-manager van een school een aansprekend praktijkvoorbeeld kon geven, werd op die betreffende school ook met leidinggevenden en medewerkers gesproken. Daarmee bleef het toch voor een groot deel het ‘feestje van HR’, en dat moet wendbaarheid en een leven lang ontwikkelen volgens mij juist níet zijn.
Maar verder: zeker een lezenswaardig rapport en óók inspirerend voor andere organisaties. Want wendbaarheid is eigenlijk overal nodig.
Geef een reactie