Wat een hoopgevend bericht in NRC! Consultancyfirma McKinsey heeft het nog eens grondig nagerekend en kwam tot de conclusie dat een leven lang ontwikkelen noodzakelijk is voor de Nederlandse economie.
McKinsey is niet de eerste: de SER, de commissies Sap, Rinnooy Kan en nog wel een stuk of wat commissies en onderzoeksbureaus kwamen tot precies dezelfde aanbeveling. Maar misschien wordt McKinsey nóg serieuzer genomen door het nieuwe kabinet en de werkgevers: zij zijn immers de koningen van de efficiency. Waar McKinsey komt, worden kosten geschrapt. Maar nu komen de consultants met een andere boodschap: serieus investeren in de ontwikkeling van medewerkers levert Nederland naar schatting ruim 2% extra economische groei op. Duidelijke zaak, lijkt mij.
Ontwikkeling wordt door de onderzoekers breed gezien: niet aleen cursussen en opleidingen volgen, maar ook activiteiten als job rotation, spannende nieuwe opdrachten aanpakken, verdieping en verbreding zijn manieren om te leren en ontwikkelen. Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.
De samenvatting in NRC is helder (en Nederlands, ook fijn), maar er staat een zinnetje in dat mij interigeert en ook een beetje irriteert:
“Voor oudere medewerkers is het (permanent doorleren, red) misschien ook moeilijker dan voor jongeren.”
Kunnen we nu eens ophouden met het herkauwen van dat vooroordeel? Jongeren leren makkelijker nieuwe feitenkennis, talen, rijtjes. Ouderen zijn beter in het leggen van verbanden, kunnen nieuwe kennis koppelen aan ervaring. Het leren van ouderen verloopt dus niet slechter dan dat van jongeren, wel anders. Maar daarover later meer.
Hier vind je het artikel in NRC en hier het volledige rapport.
Geef een reactie